Skogen

Skogen

torsdag 27 mars 2008

Fram för allas rätt att ha en toalett!

Nu blir det lite "skitprat" här. Såg på nyheterna igår kväll där de pratade om att en stor del av befolkningen i Afrika, bland annat, och även vissa ställen i Asien tror jag det var, och säkert fler ställen, inte hade toaletter och att det därför dog en massa barn varje dag av sjukdomar som spreds på grund av detta.

De hade ett inslag från Soweto i Sydafrika där det visserligen fanns toaletter, de såg ut som Baja-Major, men de kom ju inte och tömde dem så ofta som det behövdes så folk fick ändå gå ut i naturen och göra sina behov med risk för sin hälsa och säkerhet. De kunde bli ihjälslagna och rånade om de var ute och pinkade eller så när det blivit mörkt. Det fanns visst nåt fält i närheten av bostäderna dit de gick och där var det tydligen livsfarligt att vara efter mörkrets inbrott. Men det skulle visst bli bättre nu, det var en strävsam karl som kämpade för detta. Hoppas han lyckas.

På många ställen kissar och bajsar de direkt i vattendragen och det innebär ju att om de tar dricksvatten en bit därifrån så... ugh!

Tänk vad bra vi har det. Vi har toalett inomhus, rent och fint. Och blir det fel på den så kan vi ringa till nån som kommer och fixar det.

Tänk att behöva bekymra sig om ifall nån kommer och slår en i skallen, eller ännu värre mördar en, när man sitter där och hukar. Vilken pressad situation.

Och flickorna kunde inte gå till skolan när de hade mens för det fanns inga toaletter. En del planerade också sitt ätande och drickande så de inte skulle behöva bli varken kiss- eller bajsnödiga förrän de kom hem igen. Skrämmande.

Det där med att planera sitt drickande känner jag igen mig i eftersom jag själv har problem med att alltid vara/bli kissnödig. Man vet ju aldrig om det finns en toa på det ställe dit man ska. Och en del offentliga toaletter är inte direkt rena om jag säger så. Men definitivt mycket renare än de som finns i Soweto.

2008 skulle visst utnämnas som sanitetens år eller vad det var. Så jag säger; Fram för allas rätt, att ha en toalett! Vi måste se till att folk även i de fattiga länderna får sitta i lugn och ro på en ren toa när de ska kissa och bajsa.











Visst ska de också kunna få ha en sån här?

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja tänk att inte ha en toalett. Det vore att värre än att inte ha någon säng. Usch.
Nu behöver man inte verifiera här heller, jättebra!

AddThis