Skogen

Skogen

måndag 28 juli 2008

Nu ska jag tjôta lite igen...

Halloo!

Att börja veckan med att tjata om cancer kanske inte är så trevligt men när jag läste om att lungcancer gått om bröstcancer som den vanligaste cancerformen hos kvinnor så kände jag mig manad att ta upp detta.

"Vi har bara väntat på det här. Kvinnor röker mer än männen och även om de börjat dra ned på rökningen de allra senaste åren syns inte det i cancerstatistiken förrän 15–20 år senare, konsta­terar lungspecialisten Göran Boethius, ordförande i Läkare mot tobak.

Att förmå människor att sluta röka skulle vara den mest kostnadseffektiva åtgärden inom hela sjukvården, framhåller han, och förhindra att nya generationer barn tar efter vuxna.

–Fortfarande är ungefär en miljon svenskar dagligrökare. Ändå underlåter sjukvården att erbjuda rökavvänjning, det ­saknas exempelvis ännu på tre av tio vårdcentraler."
Jag tycker inte man kan upplysa nog mycket men samtidigt så får man ju inte tjata heller. För rökare är ju, som jag sagt tidigare, mycket känsliga när det gäller deras fula ovana.

Häromkvällen blev jag i det närmaste förtvivlad när min granne, som jag nämnt tidigare, bolmade på friskt och all rök steg uppåt och kom in i mitt sovrum. Det luktade ända in i sonens sovrum och det var inte ens en liten vindpust i farten så det kunde inte vädras ut. Mitt misstag var att jag inte hade hunnit stänga min balkongdörr innan hon började ryka därnere. Hade jag gjort det kunde jag minimerat skadan om jag säger så. Men det var varmt och jag ville ha in den lite mer friska kvällsluften. Jag letade upp ett doftljus som jag tände för att få en annan lukt åtminstone. Det funkade till slut.

Hennes hosta låter inte så särskilt fräsch heller och KOL dyker genast upp i mina tankar när jag hör henne. Jag har tagit hand om en äldre dam, i mitt jobb, som hade just KOL så jag vet hur plågsamt det är att ha detta. Men vad ska man göra då? För att få folk att sluta röka. Det är ju så farligt att säga till dem.

Att röka är en livsstil och sådant är ju mycket svårt att ändra på. Särskilt om man inte vill ändra på den. På jobbet blir man som icke-rökare mer eller mindre utesluten ur gemenskapen när alla rökare reser sig och går ut för att bolma och fortsätta eventuella intressanta diskussioner ute. Om man då inte följer med ut för att slippa sitta ensam kvar och då får man ju också stå ut med att själv få i sig skiten. Vilket inte är något trevligt alternativ. För att inte tala om att rökarna tillåter sig själva fler raster överhuvudtaget för att få hålla på med denna ovana.

Läste nånstans, minns inte var, att det var nån arbetsplats där rökning skulle förbjudas (förutom kanske på de raster som man ju ändå har under dagen, det minns jag inte) bara för att det var orättvist mot de som inte rökte eftersom de inte kunde ta extra raster på samma sätt eller under någon liknande "viktig" förevändning.

Tänk t.ex om man vore beroende av glass. Var och varannan stund behövde man ha en pinnglass i sig, annars blev man sur och kinkig. Och varje gång tog man en rast för att springa till frysen för att äta den där glassen. Nu behöver man ju inte gå ut i friska luften för att äta en glass eftersom det inte medför risker för andra människor, men principen är ju den att vi inte kan ta rast så fort ett beroende av något slag pockar på. Vi får helt enkelt vänta tills det vi håller på med är klart. Vänta på den schemalagda rasten. När vi kommer hem kan vi ju äta glass hela kvällen om vi vill. ;-)

Detta med rökning är väl min sk "käpphäst" eller vad man ska kalla det. Jag kommer alltid att vara rätt aggressiv när det gäller rökning. Det kan bero på att jag tvingades andas in så mycket rök under min uppväxt. Jag mådde inte särskilt bra av att göra det och blev mer och mer irriterad på de flesta rökares egoism. Oftast frågar de aldrig om det är okej att röka i ens närhet, de bara tänder sin cigg ändå. Deras behov är ju, enligt dem, alltid viktigast. Kanske är det just denna egoism som får mig att reagera så kraftigt på detta.

Och det som många rökare tydligen inte förstått; Man kan bli sjuk av rökning. Man kan till och med dö. Och respekt går åt båda hållen. Om rökarna vill ha respekt så är det på tiden att de lär sig att själva visa respekt för de som inte röker.

Men man talar för döva öron...












Sköt om er!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alla måste dö av någonting. Varför inte rökning? Personligen har jag inga planer på att bli 80 och tvingas dö på ett hem.

EvaLena sa...

Sådär resonerar många rökare. Jag har hört det många gånger under årens lopp.

"Det är så mycket skit i luften ändå så det spelar väl ingen roll om jag röker."

Jag vet att alla måste dö men varför ska vi välja att dö (för tidigt också kanske) av lungcancer orsakat av rökning? Detta verkar i mina ögon som ett rätt plågsamt sätt att sluta sina dagar.

Har du själv träffat någon som har KOL?

Anonym sa...

Det är ingen idé att sluta röka, för man skall dö ändå.
Sjukt resonemang, jantelagen?

Det är ingen idé att bygga sjukhus, för alla skall dö ändå, det är ingen idé att försvara Sverige, det komemr ändå bli Islam här inom 40-50 år.

Det är ingen idé att skriva mer eftersom solen ändå skall slockna om 3-5 miljarder år......

AddThis