Skogen

Skogen

onsdag 3 september 2008

Atjooo!

Förkylningen som jag nämnde igår har slagit till med full kraft mot mig och idag kommer jag att få tillbringa min tid med näsdukar och nässpray. Eftersom jag alltid har en slags influensavärk i kroppen så blir den etter värre när en förkylning drabbar mig. Men man får stå ut tills det värkt klart.

I USA har presidentvalskampanjen utvecklats till en dokusåpa efter de senaste dagarnas skriverier om Mc Cains vicepresidentkandidats 17-åriga dotter som är gravid. Hennes mor (som är abortmotståndare och förespråkar återhållsamhet) har gått ut och sagt att naturligtvis ska tösen gifta sig med barnets far. Jaha? Gifta sig när man är 17 med en kille som, enligt egna utsagor på nätet och förutsatt att allt detta nu är sant, absolut inte vill gifta sig. Visserligen kan man ju tycka att paret hade kunnat använt preventivmedel men när hennes föräldrar (och kanske även hans) menar att man bara ska låta bli att ha sex och tror att det räcker att säga så... och inte kan informera om och poängtera att det är viktigt att använda preventivmedel... ja då blir det som det blir. I och för sig kunde ju ungdomarna ha använt sin egen hjärnkapacitet och tänkt till lite, för nog måste de väl veta hur barn blir till? Så totalt obildade kan de väl inte vara?

Detta med sexualundervisning i amerikanska skolor var uppe som ämne hos Dr Phil för ett tag sen. Eftersom USA har massvis med tonårsgraviditeter och även höga siffror när det gäller tonårsaborter så tycker man ju att de nån gång kunde dra upp huvet ur sanden och fatta att nåt behöver göras. Ungdomarna vill ju såklart ha information men tydligen inte alla (kanske det känns skämmigt för dem att prata om sånt vad vet jag) och inte den sortens information. Många ville faktiskt att avhållsamhet skulle gälla som regel. Sen när har den uppmaningen funkat då?

Det var nån hysterisk karl där som predikade som en galning om just återhållsamhet som det enda preventivmedlet överhuvudtaget, man skulle absolut inte ha sex förrän man gift sig, medan en ung tjej som var engagerad i att informera om preventivmedel satt bredvid och verkade som en mycket klok motpol mot hans galenskap. Sen hade de en stor, kraftig, färgad och till synes populär pastor som ibland sa en del kloka saker.

Han menade förstås också att avhållsamhet visserligen var bäst men att ungdomar måste få information om preventivmedel och att det var föräldrarnas ansvar att de skulle se till att barnen var rustade med rätt sorts etik och moral. Visst har han rätt i att mycket hänger på föräldrarna när det gäller den biten. Men det är också bra om skolan tar upp sex och samlevnad för det kan kanske kännas lite pinsamt både som förälder och barn att prata med varann om just detta. Det kan i vissa fall kanske vara enklare att ställa frågor till någon från RFSU till exempel.

Sex har alltför ofta förknippats med skam. I synnerhet bland de mest religiösa människorna. Man ska lära sig att skämmas över att ha sådana lustar och drifter vilket gör att många ungdomar, som inte får information om hur kroppen funkar, mår fruktansvärt dåligt när de inte kan göra sig kvitt hur de känner. Att ha sådana lustar är tydligen endast tillåtet när man gift sig enligt många kristna amerikaner. Sådan inställning hade folk för ett par hundra år sedan här i Sverige. Det kanske finns någon nu med med den inställningen men det är nog inte så många. Men nu har vi ju denna drift som en del av oss och då är det väl bra om vi lär oss hur vi ska hantera den istället för att blunda för den? Eller? Jag menar, den finns ju där hela tiden ändå.

En del av ungdomarna hade fortfarande inställningen att de skulle vänta till äktenskapet innan de har sex. Om det funkar för dem så är väl det okej. Men många gånger tror jag att en del tidiga äktenskap (och kanske mellan väldigt unga par) genom åren ingåtts enbart för att det skulle bli tillåtet att ha sex på "lagligt" vis. Jag kan ju inte säga om detta är sant, det är bara min åsikt och tanke. Det finns ju också, som synes, fortfarande folk som tvingas gifta sig enbart för att de väntar barn. Ett äktenskap kräver mycket arbete även när paret valt varandra, när de valt att skaffa barn. Men hur blir det när de båda är så unga som 17 och kanske inte alls vill gifta sig och tvingas leva tillsammans? Och har flickan själv fått välja att hon ska föda barnet? Det är ju också en viktig fråga. I synnerhet i just detta fallet med fröken Palin.

Mer information om preventivmedel behövs (till i första hand amerikanska ungdomar efter vad det verkar) så att de inte ska behöva hamna i en sådan situation där de tvingas gifta sig innan de ens börjat sitt vuxna liv. Nog för att det finns en del som väljer tidiga äktenskap och skaffar familj tidigt, och vet vad de vill ha, men de flesta har nog inte en aning om vad de vill när de är så unga. Det dröjer innan man har lärt känna sig själv och kan ta sådana livsavgörande beslut.

Min erfarenhet säger mig att det är bättre att stanna upp och väga för och emot ordentligt innan man gör sitt val. Ibland gör man kanske ett dåligt eller sämre val men då har man åtminstone tänkt igenom det ordentligt först och får därefter göra sitt bästa med det man valt. Eller försöka ta sig ur det och göra ett annat val. För man har alltid ett val. Det kanske inte alltid är ett lätt val man ska göra men ändå... det finns alltid ett val.

Nu ska jag fortsätta snörvla mig genom dagen, där finns det dock inget annat val. ;-) Kram till alla andra höstförkylda människor och resten också förstås, som inte är snuviga. Njut av att kunna andas genom näsan.






Här är mina trogna kompisar för idag. :-)

Inga kommentarer:

AddThis